Mám raději Dona Quijota než Švejka

Rozhovor ze dne 28. dubna 2015 s americkým spisovatelem, filozofem a režisérem Andre Vltchekem
 
V březnu jste přijel na pár dnů do Prahy. Kromě toho, že jste zde natáčel a psal články o situaci v době před průjezdem amerického vojenského konvoje, tak jste také křtil svou novou knihu, kterou jste napsal s Noamem Chomským, Západní terorismus. O čem kniha je?

V knize diskutujeme s Noamem o moci a propagandě Západu. Diskuse se dále posouvá do širší perspektivy a zaměřuje se na měnící se formy imperiální nadvlády a systému západní propagandy. Postupně se zaměřuje na státy a oblasti, s nimiž máme osobní zkušenost, od Nikaraguy a Kuby po Čínu, Chile, Turecko, Afriku, Oceánii, Blízký východ a mnoho dalších. 

V nabídce internetového knihkupectví Kosmas, kde je možné si knihu koupit, ji přibližují v krátké anotaci takto: je »čerstvým větrem, který rozfoukává propagandu a ostře kritizuje roli Západu ve světě« a »je inspirací pro všechny, kdo hledají zdroje pro nezávislé a kritické myšlení«. Takových knih je velmi zapotřebí, propaganda Západu pracuje na plné obrátky…

Už ani nejde o »roli Západu« nebo o propagandu, jde o válku! O novou světovou válku, ve které umírají miliony nevinných lidí. A všechno je dnes propojeno. Západ likviduje veškerou opozici, ničí svobodné a nezávislé země, jejichž vinou je, že se snaží nakrmit, vzdělávat a léčit své vlastní lidi, nikoliv západní kapitalistické konglomeráty. Současný západní režim je postaven na příkladu britské koloniální mocnosti (a jiných evropských mocností). Britská říše likvidovala desítky milionů lidí v Indii (vraždila je a vytvářela hladomory), Africe a jinde. Lidské životy nebělochů, nebo jak jim říkal Orwell »nelidí«, neměly a nemají žádnou cenu pro Západ. Evropa a Spojené státy vraždí i nyní, přímo a nepřímo, desítky milionů osob v Kongu a Somálsku, v Jižním Súdánu, Ugandě, Indii (které beze studu říkají »největší demokracie na světě«), a samozřejmě na Blízkém východě a v severní Africe. To všechno je pak podpořeno mohutnou, téměř neprůstřelnou propagandou. Opět, nejde jen o propagandu ze Spojených států. Evropská propaganda je stejně mohutná a je vybudována na principu »výjimečnosti«, tudíž téměř každý Evropan je jaksi přesvědčen, že všechny ty hrůzy ve světě, jež páchá Západ, jsou omluvitelné, neboť západní »civilizace« je údajně výjimečná, a pokud se musí obětovat miliony lidi, jen aby tato civilizace zůstala u moci (z globálního hlediska), pak se nedá nic dělat - miliony »nelidí« se obětují. Popsal jsem to všechno ve své nové knize Odhalování lží říše, jež má přes 800 stran. 

Žijete v Latinské Americe. Nebojíte se, že Američané svou současnou vstřícností vůči socialistické Kubě a obnovou americko-kubánských vztahů, což je samo o sobě dobré, připraví pole pro příští »barevnou« revoluci a kubánský režim svrhnou?

Samozřejmě, zahraniční politika Západu nedělá nic z humanitárních nebo dokonce jen »slušných« důvodů. Kuba bude infiltrována, budou se tam financovat opoziční hnutí. To je absolutně jasné. Latinská Amerika, než se vzbouřila a vydobyla si během posledních deseti let svobodu, byla Západem terorizována. Spojené státy tam prosazovaly čistě rasistickou Monroeovu doktrínu, jež spočívá v tom, že se o osudu západní polokoule musí rozhodovat ve Washingtonu. Tato doktrína stála desítky milionů životů v Mexiku, Brazílii, Karibské oblasti, Chile, Argentině, Paraguayi, Kolumbii a jinde.
Naše revoluce vsak zvítězily. A i Kuba, jež je jednou z nejvzdělanějších zemí na světě, se už nikdy nestane kolonií USA. Pokud se bude historie kolonialismu opakovat, Latinská Amerika nebude jen řečnit, bude proti Západu bojovat a bránit se. 

Neskrýváte, že patříte také k obdivovatelům Číny. 

Ano, a mám pro to zásadní argument: vždyť stovky milionů obyvatel této obrovské země s jednou z největších kultur na naší planetě byly za poslední dvě desetiletí vysloveně vytaženy z chudoby. To je tak komunistické, že více už to nemůže být!

Takže na mou otázku - kam tuto zemi řadíte, zdali mezi rychle se rozvíjející rozvojové země, nebo je to země kapitalistická, či socialistická - mi odpovíte jak?

Víte, já se mohu vykašlat na ideologie, mě zajímá to podstatné - ti, kteří tam vládnou, uskutečnili zásadní počin: nakrmili lidi, vzdělali je, postavili jim nejrychlejší rychlovlaky na světě, nejlepší podzemky, obrovské parky a hřiště, největší koncertní síně a muzea. Svoboda, o které se tak často hovoří, je přece primárně zajištění slušného života lidí. Pak přichází to ostatní. A v Číně je daleko víc svobody než na Západě: jejich umění je zapojeno do budování státu, zatímco někde v Paříži je to čistě dekorativní. Čínští umělci a myslitelé kritizují svět, ten svůj i v cizině, s větší vervou než jejich západní protějšky. V australské Sydney mi jeden z největších uměleckých sběratelů, vzdělaný v Cambridge, jednoznačně pověděl: »V Austrálii, pokud chceme mít politické umění, musíme ho importovat z Číny.«
Západ má nejotřesnější propagandu na světě, které navíc jeho lidé věří. Ale pořád někoho poučuje! Je natolik drzý, že mluví Číňanům nebo Rusům nebo obyvatelům Latinské Ameriky o svobodě. Naštěstí už se tomu většina lidí za hranicemi Západu jen směje.

Ale stále mi neodpovídáte na otázku, kam Čínu zařadit…

Čína je socialistická země. Je to, jak sama o sobě tvrdí, socialistická země »čínské cesty«, čínský socialismus.
Za poslední léta, především během prezidentství Si Ťin-pchinga, se Čína soustřeďuje především na reformy ve vzdělání, zdravotnictví, kultuře. Pan Si podotkl: »Pokud lidem nezajistíme bezplatné a kvalitní vzdělání a zdravotnictví, ztratíme právo se nazývat komunistickou zemí.« A to právo si téměř nikdo v Číně nenechá vzít.

Říkáte, že svoboda je primárně zajištění slušného života lidí. Zastánci neoliberalismu by vám však svobodu definovali jinak.

Svoboda je pro mě možnost bojovat proti imperialistům a kolonialistům. A domnívám se, že proti tomu Čína je. Proto ji obdivuji.

Přijde den, kdy budou i Čínu tlačit ke zdi. 

Když hovoříte s kýmkoli ve světě, kdo je aspoň trochu vzdělaný nebo má trochu rozhled, tak řekne právě tento názor, který mám já. Podívejte, já jsem jako novinář jezdil po dálnici mezi Nairobi a Mombasou, kterou napůl budovala Čína a napůl Evropa. Ti místní lidé, kteří pracují pro čínské firmy, brečeli štěstím, že poprvé se k nim zaměstnavatelé (tedy ti čínští) chovají jako k lidem. Nabízejí třikrát větší mzdu, a když například dojde nedopatřením k rozbití strojů, tak jim ti vedoucí vysvětlí, kde se stala chyba, namísto toho, aby je trestali. Dosavadní praxe je tam totiž – trestat a vykořisťovat. A protože tito Afričané vědí, jaká korupce vládne v Africe, prosí tyto čínské firmy, aby u nich budovaly vše od A do Zet. Číňané si do Afriky vozí všechno, dokonce i stavební materiály, inženýry. Jen dělníky používají místní.
A teď se podržte – silná protičínská propaganda jde tak daleko, že například místní noviny v Keni napíšou, že Číňané jsou rasisté. Proč? Že neobcují s místními prostitutkami. Tím vám vysvětluji, jak vypadá propaganda proti Číně. Když už neví, kudy kam, dělá vyslovené hlouposti.

Když chceš psa bít, hůl si vždycky najdeš…

Je to tak. V Zambii má Čína několik dolů, kde došlo k velmi vážným bezpečnostním problémům a zahynulo několik desítek dělníků v dolech. Náhle Británie vyrukovala na Čínu, že to, co se stalo, je totéž, co tam Západ dělal po staletí. Padesát lidí, kteří zahynuli nedopatřením v dole, což je samozřejmě tragédie, kterou nijak nesnižuji, srovnávají s desítkami milionů lidí, které zavraždili Belgičané, Angličané a další kolonisté za staletí. Ti zaslepení propagandisté jsou schopni spojit padesát lidí a padesát milionů obětí.

Kdo tuto protičínskou propagandu financuje, kdo na ní má zájem?

Západ, především Evropa, ale také Spojené státy. Jde opět o onen koncept údajné výjimečnosti. Zásadní cíle západní »kultury« jsou: kontrolovat, vládnout. Západ je do sebe zamilovaný, je posedlý představou své velikosti a jedinečnosti. Nikdy nepřipustí, že jiné národy jako například Čína nebo Írán mají daleko větší kulturu, a jediný důvod, proč Západ dosud světu vládne, je kvůli své otřesné brutalitě, v žádném případě nikoli kvůli své inteligenci.
Číňané se mě ptají: Čím to, že nás na Západě kritizují? Říkám jim: Když Západ kritizuje Čínu, znamená to, že to děláte dobře. Čína je největším věřitelem USA, takže má pevný postoj, Američané si na ni nemohou tak vyskakovat. Teď navíc Čína a Rusko vytvoří alternativní systém vůči Světové bance a MMF. Víte, já věřím, že Čína a Rusko již nikdy nedopustí, aby je Západ rozdělil. Zahraniční politika těchto dvou zemí je téměř identická. Obě země mají k sobě velmi blízko. Boj proti západnímu imperialismu, boj za svobodu světa, má podle mě tři póly: Čína - Rusko - Latinská Amerika.
Rusko také odpustilo dluh Kubě. Ovšem teď, jen během jednoho roku, jsme zaznamenali dva pokusy o státní převrat ve Venezuele. V minulosti tam Rusko rozestavilo své vojenské lodě a hned se situace změnila.
Dám vám jiný příklad: Když se mě zeptají v Jordánsku, kdo jsem, a já odpovím »Rus« (po linii babičky – pozn. aut.), tak mi dají pusu. Totéž v Africe, totéž v Latinské Americe. Dokonce i v Řecku. To se v ČR vůbec neví, co znamená Rusko pro tato teritoria. Rusko je rozjetá supervelmoc, která se postavila proti Západu, chrání Kubu, Venezuelu, Sýrii, Írán. Používat proti Rusku slovník, jaký je užíván tady v Evropě, například že prý je agresorem, jsou projevy servility vůči USA.

Co říkáte teoriím o vzniku Islámského státu (IS)? U nás se v českém mediálním mainstreamu spíše mlží…

Pracoval jsem v Sýrii na hranici s Tureckem i Jordánskem. Pozorovali jsme kempy pro utečence u města Hatay na jihu Turecka, monitorovali jsme hranici. Natáčel jsem tam film pro latinskoamerický kanál TeleSUR. Já tvrdím, že IS se vytvořil s pomocí NATO jak v Turecku, tak Jordánsku. I na vojenské letecké základně u města Adana v Turecku se bojovníci IS cvičili.
A teď se svět diví, že má čtyři miliony utečenců z Blízkého východu. Máme je kvůli tomu, že Západ destabilizoval socialistickou Sýrii. Jen proto, že Asad odmítl se Západem kolaborovat. Stejně jako Saddám odmítl, Kaddáfí odmítl. Když někdo odmítne, tak je zlikvidován. A prozápadní zrůdy v Saúdské Arábii, Bahrajnu či Egyptě jsou Evropou a Spojenými státy podporovány. Víte, je třeba nazývat věci pravými jmény a říci: před destabilizací Sýrie nebo před pučem v Libyi nebyly žádné miliony uprchlíků!
Všechny války, konflikty na světě jsou vytvářeny západním imperialismem a jeho obchodními zájmy. Já to vidím tak, že západní imperialismus je jediný problém, který dnes naše planeta má. Dokonce i ISIS pochází od něho. 
 
Zmínil jste dva pokusy o převrat ve Venezuele. Co máte na mysli?

Ve Venezuele dělají USA jeden pokus o převrat za druhým s cílem dosadit k moci bývalé elity, které předtím, než Hugo Chávez přišel k moci, zcela zbídačily tuto jednu z nejbohatších zemí světa prostřednictvím korupce a zahraničních »půjček«. Ty skončily v jejich kapsách, přestože měly financovat infrastrukturu, nemocnice, vzdělání pro lidi. Samozřejmě, USA o tom všem věděly a podporovaly to. Korupce je téměř vždy dosazena zvenku, je to stará koloniální taktika. Situace je navíc dosud komplikovaná tím, že ve Venezuele jsou média většinou v rukou korporací a velkého byznysu. Nenávidí revoluci, spolupracují se Západem a lžou ve dne v noci. Víte přece, co udělali Američané v Nikaragui, Argentině, Uruguayi, Brazílii, Chile, Paraguayi, Dominikánské republice…
Zapřemýšlejte i o dalších souvislostech. Třeba o rakovině, kterou trpěli nebo trpí latinskoameričtí levicoví lídři - Chávez na ni zemřel, uruguayský prezident ji měl, prezidentka Argentiny Kirchnerová ji měla, Fidel Castro ji měl. Fidel žije, zaplaťpánbu, protože má nejlepší zdravotnictví. Výzkumy dělali Kubánci i Venezuelci, kteří na tuto prapodivnou souvislost poukázali.

Jak by to však dokázali? 

Vyšetřuje se to. Západ má obrovský arzenál biologických zbraní. Spojené státy například biologicky »bombardovaly« Kubu, ničily tam úrodu, experimentovaly s epidemiemi. Nakazit nepohodlné politiky rakovinou je nejspíš možné.

Jste kritický vůči evropské levici, že je podle vás málo solidární s lidmi v rozvojových zemích. Váš postoj trvá dále? 

Ano. Já například říkám, že jsem proti sociálním vymoženostem v Evropě, proti bezplatné zdravotní péči v zemích EU – ale ne proto, že bych ji lidem nepřál, ale jsem za bezplatnou péči na celém světě. Evropa vykořisťuje svět, je líná a agresivní. A vykořisťovaný svět platí životy svých lidí za to, aby Evropané mohli zadarmo do nemocnice. Jsem internacionalista. V Latinské Americe jsou naše revoluce postaveny na solidaritě a internacionalismu.
Evropská levice jen bojuje za vymoženosti svých vlastních lidí. Kolik milionů musí za tato práva a vymoženosti zemřít v cizině, ji nezajímá. Již po staletí vše, co se v Evropě vybudovalo, stojí na krvi lidí z Afriky, Latinské Ameriky, Asie. Já mám z Evropy hrůzu. Nechci, aby tento kontinent krmily zotročené masy. Proto mě také více zajímá, co se stane s Ekvádorem než to, co se stane s Řeckem.

Ale evropská levice vychází z evropských podmínek, ostatně i v Evropě se muselo bojovat za práva pracujících. Dovoluji si poznamenat, že autentická levice myslí obecně na situaci 
pracujících ve světě.

Já souhlasím, evropská levice může klidně vycházet ze svých evropských podmínek – myslím levici v širším pojetí. Ale pro nás to pak není levice. Vzdala se internacionalismu. A já ji považuji za morálně zkorumpovanou.

Vy chcete prorazit hlavou zeď. To přece nejde.

Hlavou se zeď prorazit dá. Dokázal to Chávez, Morales, dokázala to Eritrea, Čína a dokonce i Rusko, jež bylo během vlády – promiňte mi ten výraz - idiota Gorbačova a alkoholika Jelcina zruinováno, poníženo a téměř zlikvidováno, ale opět se postavilo na nohy. Celý život jsem »neopatrný«, jsem revolucionář. Mám daleko raději Dona Quijota než Švejka. Quijot bojuje za svou věc, ať už to skončí jakkoliv.
Víte, když jsem v Evropě, mám pocit, že je všemu konec. Proto sem moc nelítám. Když jsem v Latinské Americe nebo v Číně či jižní Africe, vím, že vyhrajeme. A pokud nevyhrajeme, tak padneme. To je daleko lepší než život na kolenou.

Těmi »my« míníte koho?

My - levice. Kdyby s námi šla Indie, tak máme většinu světa. Teď máme možná kolem poloviny. Proto jsem taky teď pořád v Indii – přednáším tam, promítám filmy, řečním, píši. Indie je fašistická země postavená na principech britského kolonialismu. Ale je tam spousta skvělých lidí. Ovšem 90 % občanů tam otřesně trpí. Proto Indii tak milují politici a kšeftaři v Evropě a USA.
Pak mám další postřeh z Latinské Ameriky: Taxikář v Peru ví o světě více než univerzitní profesor v Německu. V jedné diskusi jsem zjistil, že univerzitní profesoři nevěděli, jaké je hlavní město Paraguaye. Napsal jsem esej, že holocaust začal v jihozápadní Africe na začátku 20. století, že Mengele a Bormann měli vzor v tamní genocidě původního obyvatelstva. Pak jsem dostal mail ze dvou univerzit v Německu. Ptali se mě, zdali mohou mé eseje přeložit a vydat. Já jim dost hrubě odpověděl, že jsem tu reportáž udělal za týden, a oni se mi snaží tvrdit, že nemají kapacitu vědců na rešerše lebek v Namibii… A že nevědí ani o své vlastní historii?

Tím naznačujete, že Evropa je jaksi lenivá?

Ano, přesně tak, lenivá. A navíc agresivní. Po staletí na ni někdo dělal. Drancuje, vykořisťuje a pak se chlubí svým bohatstvím a kulturou.

Jak se pěstuje v USA nenávist proti Rusku?

Rusko je nenáviděná země z jednoho hlavního důvodu: Rusko má dědictví Sovětského svazu, který bojoval proti fašismu, a fašismus je postaven na evropském imperialismu a kolonialismu. SSSR byl nenáviděn za to, že rozložil celý koloniální systém. Celá propaganda najela na Sovětský svaz, nyní na Rusko, a řeči o lidských právech byly a jsou jen zástěrkou. Já mám dojem, že nenávist vůči Rusku je daleko silnější v Evropě než ve Spojených státech.

Nakolik znáte svět a sledujete americká média, jsou také Američané do značné míry mediálně zmanipulováni?

Dost, ne však ještě do té míry jako Evropa. Časopisy jako Counterpunch, Information Clearing House atd., pro které píšu, mají miliony čtenářů. Průměrný Američan má souseda, který je Číňan nebo Rus, Latino nebo Arab. Ale obecně řečeno, průměrný Američan má strach. I průměrný Evropan má strach. K tomu však v Evropě cítím více nezájmu, lhostejnosti. Mnoho lidí v západní Evropě se už ani nechce bavit o kolonialismu, rasismu. Například Francouz nevidí, že Západ vytvořil islámský terorismus. Všechno je složitější, než se jen tak jeví. A většina občanů Západu nechce ztratit privilegia. Chtějí se mít lépe než jiní. Takže drží hubu a krok a raději nic nevědí, aby se jim pak v noci hezky spalo…

Monika HOŘENÍ